06-11 11 43 05 / 06-30 14 51 38 contact@stoels.nl

Restauratie van de gecapitonneerde kerkdeur van de zij-ingang van de St.Vituskerk in Hilversum

Via de email kregen we de vraag: Bekleed u ook kerkdeuren?
Wij bekleden alles, dus ook kerkdeuren.

Het bleek te gaan om een deur uit de St.Vituskerk te Hilversum. De deur was een soort van gecapitonneerd met oud kunstleer (op canvas ondergrond) met vlakken in relief en een patroon van siernagels.

Verder was de deur voorzien van een koperbeslag van gemoffeld koper, i.e. koper met een moffellaag die in de oven verhit is geweest op ongeveer 800 graden. De laag wordt keihard en beschermt het koper. In de loop van de tijd was deze laag er hier en daar afgesleten en ook het koper zelf was behoorlijk beschadigd. Uiteindelijk is besloten het koper te vervangen.

Maar waar en hoe?
Na een lange zoektocht kwamen we uit bij het Koperslagersgilde in Den Bosch. Zij hebben ons uit de brand geholpen. Dhr. Wim Schoonen heeft voor ons zeer professioneel nieuw koper geslagen.

Ondertussen werd de deur zelf steeds verder ontmanteld, tot het houten frame overbleef. Na het frame gerepareerd te hebben zijn de driehoekige vormen opnieuw opgevuld en overtrokken met verenlinnen. Daarop zijn de vlakken gevuld met krijn voor het latere relief.

De hele deur is overtrokken met nieuw kunstleer (Endure van Eijffinger). Daarna is de vorm weer bepaald en hebben we alles bij elkaar ongeveer 1500 siernagels in de deur geslagen. Door de tijd en het gebruik zullen de nagels en het koper snel weer een oud patina krijgen.

Uiteindelijk hebben we het nieuwe koper bevestigd en de deur met vereende krachten terug gehangen in de kerk.

Een greep uit bijzondere projecten