06-11 11 43 05 / 06-30 14 51 38 contact@stoels.nl

Aggrementsband: sierband in allerlei vormen, dessins en maten. Als afwerking in plaats van bv. siernagels.

Binnenstoffering of Binnenwerk: is eigenlijk de onderstoffering, de body van de stoel en kan zowel op klassieke, traditionele wijze als op moderne wijze gemaakt worden.

Dacron: ook wel bekend als fiberfill. Wordt gebruikt als bescherming onder de bekledingstof.

Designmeubelen: meubels van bekende meubelontwerpers als Artifort, Leolux, Gispen, Corbusier, Eames, Mart Visser e.a. Veelal designklassiekers.

Klassieke stoffering: traditionele meubelstoffering, waarbij gebruik gemaakt wordt van jute singels, veren, verenlinnen en vullinnen, krijn, paardenhaar en kokosfiber, vooral bij antieke, oude meubels.

Kokosfiber: kokosvezel gebruikt voor uitvullen van genaaide zittingen, zodat de zitting of leuning aangenaam aanvoelt.

Koppelen: onderling verbinden van stalen veren met koppeltouw, zodat een verenbed ontstaat dat stevig genoeg is voor bv. een zitting

Koudschuim: kunststof, in de volksmond schuimplastic genoemd, met verschillende hardheden en diktes, die gebruikt wordt als ondergrond voor stofferingen en als vulling voor kussens. Het materiaal is meestal brandwerend. Kan mooi in de gewenste vorm worden verwerkt.

Krijn: uitgeplozen palmvezel, gebruikt als vulling bij klassiek stofferen

Kunstleer: ook wel skai genoemd. Tegenwoordig is kunstleer zo verfijnd dat het vaak niet van echt te onderscheiden is. Er zijn vele dessins, kleuren en prijzen. Ook reliëfprints zijn in kwaliteitskunstleer te verkrijgen.

Leder, leer: Leer is er in vele soorten en kwaliteiten. Leer wordt verkocht per hele of halve huid. Tegenwoordig zijn allerlei kleuren en dessins, waaronder reliëfprints, te koop van onder meer Hulshoff, Oman, GPR etc

Meubelstofferen: op ambachtelijke wijze stofferen en/of herbekleden van klassieke of moderne zitmeubels. Van het kale frame tot een volwaardige bank of stoel.

Moderne stoffering: meubelstoffering met materialen als koudschuim, polyether en elastische singels zoals bij kwaliteitsmerken als Gispen, Artifort etc.

Naaigaren: speciaal stevig meubelgaren in alle kleuren voor het stikwerk

Naaitouw: touw om zitting of leuning in vorm te naaien

Onderstoffering: zie binnenwerk

Paardenhaar: gebruikt als vulling bij het klassieke stofferen

Passement: zie aggrementsband

Polyether: kunststof, lijkt op koudschuim, gaat minder lang mee, is wel iets goedkoper. Ook te verkrijgen van hard tot zacht in de gewenste dikte van 1 centimeter tot….

Reliëfprints: patronen die bv. in leer of kunstleer zijn gestanst en zo een reliëf vormen

Siernagels: nagels met sierkop in allerlei vormen, kleuren en maten. Werd en wordt vooral veel gebruikt als afwerking bij het klassieke stofferen.

Singels: jute banden (klassiek stofferen) of elastische banden (moderne techniek) die gespannen worden en de basis vormen voor de zitting of de leuning van een meubelstuk

Skai: zie Kunstleer

(Spring)veren: bij het klassieke stofferen gebruikte metalen veren in verschillende grootten en maten die gekoppeld worden tot een verenbed als ondergrond voor de bekleding

Veren of dons: als vulling voor zitkussens

Verenlinnen: jute gebruikt als afsluiting van verenbed

Vullinnen: jute gebruikt als afsluiting van vulling bv. krijn (palmvezel) of paardenhaar.